Vinterdagjämning

När man tar bussen till jobbet kring halv åtta (ibland tio över sju) för att sedan undervisa i ett klassrum utan fönster (bara litet ljusinsläpp i taket) och till sist ta bussen hem någon gång mellan klockan fyra och fem, ja då hinner man inte se särskilt mycket av dagsljuset, än mindre av moder sol.

i går var det vintersolstånd; den tid på året (2008-12-21 kl. 13:05) då den lutande jordaxelns norra ände pekar rakt bort från solen, då dygnets ljusa del är som kortast på norra halvklotet (susning.nu). Det var en fantastiskt vacker dag med sol som jag lyckades föreviga med min kamera. Idag börjar ljuset så sakta återvända.


I går kväll hade familjen Norberg spelkväll. Vi åt tacos, glass, godis och nötter och drack både någon öl och något vinglas. Spelet för kvällen var det nyinköpta (nya) Monopol med städer som Piteå, Skellefteå och Umeå med på spelplanen. Vi hade jättetrevligt och spelandet utvecklades precis som det brukar; mamman förlorade (men gjorde ett tappert försök att lura till sig två femmiljonare), pappan i familjen gjorde precis ALLT för att sabotera för de andra (uppskattat? - NEJ!), dottern vars humör svängde rejält i takt med ökade inkomster och utgifter ville avsluta innan spelet var klart och sonen som inte koncentrerade sig på mycket annat än syrrans labilitet (fick utbrott i samma takt) höll aldrig på att ta sig runt ens ett varv och sedan blev han ett stående inslag i fängelset... Vi hade supertrevligt, det var som att uppleva den gamla goda tiden igen, inte mycket har förändrats... och Uffe vann förstås.


Sedan skulle familjen se film beställd från SF Anytime... Mamman i familjen, som älskar (och ofta klarar av) tekniska utmaningar, försökte få fram bilden på dataskärmen, genom HDMI-kabeln och ljudsladden in till TV-burken utan att lyckas (gick ju för h-vete igår!)... Felsök; Aha! Windows Media Player! Skitlätt! Ingen textremsa? (Shit, shit) Rensa cookies/temporära filer och tryck ctrl/shift/C... superlätt!  (Arrrgh...ψδñ¥¥Φš!) o.s.v i ca 40 minuter... då sonen upptäcker att mamman hade valt en egen väg när formuleringarna i felsök inte stämde med datorns (har hänt förr). Det skulle vara Ange programåtkomst och standardvärden i stället för Ange dina standardprogram, det var väl inte så svårt... Nu börjar mammans humör att följa börsens kurvor... rakt ner mot avgrunden.

 

Filmen (Santa Claus) visade sig vara hyfsat bra (när vi utmattade till slut äntligen kunde se den) men vi hade i alla fall en trevlig spelkväll! Nästa gång spelar vi väl Yatsy eller poker och beställer Lösvikt med Robert Gustavsson.

Tack familjen! Ni (vi) är bäst!

PS. Idag har vi handlat klart alla julklappar (ska bara slå in dem i kväll),
i morgon väntar städning och bak med svärfar... Bråda dagar men kul med jul. Hej hopp! DS

Kommentarer
Postat av: Linn

Haha, den berömda spelkvällen hos familjen Norberg! Det var nog bäst att Uffe fick vinna för familjefridens skull :) God Jul! jag tittar nog förbi någon dag och säger hej när jag är hemma!

2008-12-22 @ 21:52:36
URL: http://tjorven.blogg.se/
Postat av: Eva

Du vet hur det är... man låter Ulf tro att han vunnit. Det blir bäst så. God Jul själv! Hälsa mamma och pappa! Självklart är du välkommen förbi precis när du vill!

Kramar från alla genom mig!

2008-12-22 @ 23:24:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0