Gott Nytt År!

Jag vill härmed önska alla nära och kära,
mina vänner och alla som jag känner,
alla som läser min blogg och alla ni andra...
ett riktigt...

Gott Nytt 2009!




Ska själv ut med ett mycket glatt gäng och äta god mat på Pentryt. Sedan beger vi oss till Öjebyn (dit Ulf kommer kl. 22 då han slutar jobba) för att tillsammans fira av det gamla året och fira in det nya. Blir garanterat trevligt. Måste bara tänka ut något vettigt nyårslöfte som går att hålla ett tag...




Slutet gott allting gott!
Vi syns och hörs nästa år!

Galonbröllop

Vi firar galonbröllop!


Idag är det 19 år sedan jag och Ulf gifte oss!
19 år av kärlek och lycka!




Genom eld och vatten...
för aaalltid
!

Älskar dig! Tack för att du finns!



YES MAN - Jim Carrey

Jag, Ulf, Eva och Per har varit på bio och sett YES MAN med Jim Carrey.

Filmen handlar om en kille som alltid sa NEJ till allting, han var med andra ord en riktig torris som aldrig ville vara med på något eller göra något utöver det vanliga. En dag drevs han till att besöka ett YES-möte och han slöt ett "förbund" med ledaren och blev tvungen att säga JA till allting vare sig han ville det eller ej. Hans liv förändrades radikalt, han fick en massa nya vänner, blev befordrad, hade mycket roligare och träffade den stora kärleken, men hans Ja-sägande ställde förstås till det rejält för vår gode vän också...
Filmen har fått ljummet mottagande av filmkritiker och när vi satte oss i biosalongen hade vi inga höga förväntningar på filmen, men vi borde ha lärt oss vid det här laget... De filmer som får dålig kritik brukar passa oss alldeles förträffligt medan de filmer som höjs till skyarna oftast är långa, tunga och svåra att förstå sig på. YES MAN var riktigt rolig och det skrattades rejält mellan bänkraderna både bland gammal och ung, den hade en handling som man hängde med i och den hade ett budskap mitt i all dårskap; våga säga JA till livet, våga vara lite galen du har ju bara ett liv, men lyssna till ditt hjärta (lät som om det var jag som hade skrivit manus!).


Jag håller med; SAY YES TO LIFE!
(...but don´t say yes to everything in life) min kommentar.

Själv jobbar jag på att INTE säga JA till allt... (kul film det skulle bli...) men jag heter å´ andra sidan inte Jim Carrey!

Filmen var som sagt riktigt underhållande. Gå och se den om ni vill bli roade ett tag i byteshetsen, mellandagsreandet och nyårsplanerandet. Vi (filmrecensenter och cineaster Eva & Per, jag & Uffe) ger filmen betyget 4/5 popcorn.




Se film där den är som bäst
- på bio!

Nu byts det!

Men herreguuud!... Nu BYTER alla missnöjda svenskar sina julklappar mot något bättre, finare, exklusivare...

- Den där vasen av faster Svea den var ju bara förskräckligt ful, för att inte tala om den där duken från IKEA som var så kitchig att den inte skulle ha passat på ett barnkalas ens...
- Men Börje då... han fick en hemstickad tröja som var så ful och stickig att inte ens hunden ville lägga sig på den, va ska jag göra med den då? Blocket kanske?

Enligt TT/PT kan 27 % av svenskarna tänka sig att sälja sina julklappar på nätet och missnöjet med julklapparna är störst i norra Sverige där 61 % kan tänka sig att byta sina julklappar (mörkret och kylan igen?).

Nää, nu får det vara nog! Inför önskelistor för ALLA (barn, gamla, djur) där försäljare, artikelnummer, storlek, färg och pris klart och tydligt framgår (gärna artikelbild och vägbeskrivning). För att undvika dubbelköp bör man dock ge individuella önskelistor till de som tänkt sig agera tomte och köpa dessa julklappar. Det är bara ett problem med detta system... tänk om varan är slut... eller om personen som ska handla inte har råd (eller lust) att köpa allt det som finns på din lista... Å´ tänk om alla som du gett din lista har bestämt sig för en svångremsjul, så du bara får de pyttelillaste önskningarna uppfyllda (de du skrev för att inte verka allt för girig); hälsockar, försvarets hudsalva, geleråttor, hårsnodd, vårtmedel, doftgran, dammtejprulle,... hmm... Kul Jul, säger jag bara, kul jul!

Nääe, det kanske bästa systemet är nog ändå att var och en köper sig sina julklappar själva och innan de slås in träffas man på en uppesittarkväll (med starkvinsglögg så att alla blir generösare), lägger alla klapparna på bordet och diskuterar vem som vill ge vad till var och en och så köper man dessa presenter på plats, tar hem dem och slår in dem i valfritt papper (överraskningsmomentet). Sedan finns valmöjligheten att själv köpa de julklappar som blev över och ge dem till sig själv på julafton eller lämna tillbaka varorna till affären och få pengarna tillbaka innan all trängsel på mellandagsrean. Man behöver då heller inte vara rädd att varan man köpt har sänkts i pris, så att man bara får igen hälften av det man betalt. Himla fiffigt! Ska höra vad familjen tycker om detta förslag.

Jag väntar nu bara med spänning på kommunalarbetarnas reaktioner och diskussioner kring årets val av present; en blå pytteliten bägare/karaff och en liten blå tillhörande mugg (för tankarna till det vattenglas mormor hade vid sin säng med sina löständer i). Den går ju inte att byta... möjligtvis ge bort. Tack kommunen för visad uppskattning (verkligen) men jag har sagt det förr och jag säger det igen... skrota kommunpresenten till nästa år (åtminstone min) och ge pengarna till de familjer som behöver de mest. Jag har ordnat med tomtedressar till mig och en medhjälpare, dessutom har jag egenhändigt ordnat transport för utskicket av pengarna (bara det inte blir till vänorten Kandalaksjka), visst vet ni det?

Nu ska jag på stan och byta Ulfs sidenkalsonger (om man får det?).
Ha en trevlig (bytar-)dag!


Stockholmsbesök

Varför säger vi att vi har "främmande" när vi menar att vi har besök? Främmande... det skulle kunna betyda att de som är hemma hos oss är några som vi inte känner, några som vi kanske inte ens vill ha där. Är det verkligen så att vi i (norra) Sverige lever i en kultur där man måste bli inbjuden för att gå bort och att man helst sitter ensam hemma med familjen, bara i undantagsfall går man bort och då blir man "främmande"? Äta hos någon gör man bara när man är inbjuden på middag och då ska det vara mycket välplanerat och storslaget. I vissa kulturer är det otänkbart att gå bort utan att ha med sig fikabröd eller mat, det är m a o gästen som står för fikat eller maten och det förväntas en gemensam måltid. Muslimer bör ge alla som knackar på dörren något att äta eller en present.

Varför blev vi som vi blev? - Ingen aning, men det beror väl på miljön som så mycket annat; vi har det ju så mörkt och kallt under halva året och vem blir inte mörk och dyster till sinnes då? Men å´andra sidan så har vi ju ljust dygnet runt under sommarhalvåret... Hmm. Jag har då i alla fall bestämt mig för att inte kalla mina besökare för främmande längre.


Min syster, hennes man och hans dotter har varit på besök hemma hos oss för första gången sedan vi flyttade till vår lägenhet. Det var jättetrevligt. Vi träffas inte så ofta men när vi då träffas har vi så mycket att tala om. Roligt, tokigt, klokt, allvarligt, viktigt, allmänt och privat. Några av de viktigare sakerna som blev sagda och som jag inte ska glömma är; bitterhet gör ingen glad, planerande tar mycket energi kanske i onödan, att leva här och nu istället för i framtiden och att ha ett eget liv. Dessutom kom vi fram till att det inte alltid är så kul att åldras (om än de kan säga ett och annat som blir himla kul) och att vi måste ta tillvara på den tid som är kvar för våra gamla anhöriga.

Ha det så himla bra Linda, Christer och Mikaela!
Kanske vi syns i maj igen?

Värnlösa barns dag

Idag den 28 december är det Värnlösa barns dag. Den dagen har jag hört talas om sedan jag var liten. Värnlösa barns dag är dagen för de barn som har det svårt och för barn som är ensamma, fick man höra. Däremot om någon var smutsig, trasig, eller hopplöst omodern och ute kunde vi andra ungar fälla kommentaren; Är det menlösa barns dag idag? Hade vi blandat ihop begreppen eller stod de för samma sak?

Susning.nu;
Värnlösa barns dag
, firas sedan 300-talet i slutet av december. På denna dag hedras minnet av de barn som i Betlehem mördades på Herodes begäran, i jakten på den nyfödde Jesus. I kristna västländer firas värnlösas barns dag den 28 december, medan östländer firar den 29 december.

Där ser man... det fanns en historisk anledning om någon bakom Värnlösa barns dag. Men menlösa barn då?...

Wikipedia;

Värnlösa barns dag, i Finland Menlösa barns dag, firas sedan 400-talet i västkyrkan den 28 december för att minnas de barn som, enligt Matteusevangeliet, Herodes lät döda i sin jakt på den nyfödde judakonungen, Jesus.

Denna dag kallades i Sverige fram till år 2000 för Menlösa barns dag, precis som dagen fortfarande officiellt kallas i Finland. Namnet ändrades då "menlös" med tiden fått en alternativ negativ betydelse. På äldre svenska betydde menlös helt enkelt oskyldig, utan skada eller fel, och att barn som beskrevs som menlösa inte hade några synder på sitt samvete. (Jämför franskans Fête des Innocents). Ett alternativ till dagens benämning hade därför varit oskyldiga barns dag.

OK! Fram till 2000 hette det menlösa barns dag... det ante mig. Fast inte var det oskyldig och utan fel vi elaka ungar menade när vi kastade ordet menlös efter någon... Kanske det är dags att byta namn på dagen igen till oskyldiga barns dag så alla förstår vad som menas... Å´ andra sidan finns det väl inget barn som är skyldigt till något; - Jag har inte gjort nå´t!- Jag är oooskyldig!  Då kanske det vore lämpligare att kalla dagen för Barnens dag, men det å´ sin sida för då tankarna till något helt annat som inte alls  har med Matteusevangeliet att göra, jag lovar.

Idag ska jag i alla fall tänka på de barn som lever i familjer där det är allt annat än kul under jul- och nyårshelgen, där det bråkas, sups, knarkas och misshandlas... barnen i dessa familjer är oskyldiga.


Var rädd om varandra!

Leva mitt i livet

Nu är det färdigt... nu är det jag som ska ta hand om mig och bry mig om mig på ett mer medvetet sätt. Jag är 45 år och väger för mycket, har ont i min rygg, är så stel att jag har svårt att ta på mig mina strumpor och jag har ett blodsocker som far upp och ner som i ett fritt fall på Liseberg. Jag vet... jag är bra som jag är med mina valkar både bak och fram, peruk, ytliga åderbråck, hudbristningar och hallux valgus på höger fot... Just därför måste jag ta hand om mig.



Jag är i den åldern då jag står högst upp på trappan och nu börjar det gå nedåt. Det är helt OK alltså! Jag har tänkt åldras med heder, jag har tänkt resa och jag har tänkt unna mig guldkant i tillvaron i form av goda middagar, fester, vackra kläder, smycken, smink, teatrar, bio mm. Jag har helt enkelt tänkt ha skitkul i framtiden trots att jag åldras, eller borde jag säga tack vare att jag åldras? Det finns ju faktiskt ingen garanti att någon av oss kommer att åldras, jag om någon vet.

Ibland är det ödet som spelar oss ett spratt men ibland är det vårt leverne som gör att våra dagar blir färre än andras här på jorden. Å´ jag har då banne mig inte tänkt förkorta livet genom att äta en massa billig choklad, fettdrypande janssons frestelse, transfettig gräddglass och skinka med svål. Jag har heller inte tänkt bli liggande barfota framför TV:n med flottet blänkande om hakan, zappandes mellan Äntligen hemma och Landet runt  för att i pauserna be om min insulinspruta eftersom jag har så ont i kroppen att jag inte kan ta mig upp ur soffan... Nu är det färdigt fru Norberg! Skärp dig kvinna!


Magnus Carlsson - Live forever

En bekant i 40-årsåldern, drabbades av en hjärtinfarkt strax före jul. Han akutopererades i Umeå och fick komma hem dagen före jul. Det gick bra tack och lov! Men man får sig en funderare... Livet är så fantastiskt och det får inte sluta för tidigt, inte om jag får bestämma...



Var rädd om dig Jimmy!
Tänker på dig och din familj!
Kram

Idag är det en annan dag

Det finns de som var ute igår (After X-mas) och som är rejält trötta idag, om man säger så... men som man så hurtigt kan säga:

- Idag är det en annan dag...
eller varför inte:
- I dag är första dagen på resten av ditt liv...

Är ni rädd om "morgondagen" så ska ni ta ett glas vatten med en brustablett med C-vitamin innan ni går och lägger er. Vetenskapligt bevisat? Nej! Testat på djur? Nej! Testat på fyllkajor? Ja, med mycket goda resultat.

Hur som helst, oavsett om det är en annan dag eller annandagen så ska mina barn och svärfar få äta resterna av julmaten idag. Den dessert som vi åt på julafton är tyvärr slut men receptet tänkte jag dela med mig av. Den är definitivt INTE mager och den är definitivt INTE GI men den är definitivt jättegod (hoppas definitivt att jag stavade definitivt rätt annars har fröken fem stavfel vid det här laget...).

Evas julpannacotta med fruktsallad
Ca 10 portioner

Pannacotta:
2 dl Gelesocker Multi
7 dl grädde
1 pkt saffran

Allt blandas i kastrull och kokas ca ½ minut. Häll upp i portionsskålar (eller ev en större skål) och låt det stelna svalt.

Sockerlag:
Koka 1 dl socker, 3 dl vatten och 1-2 tsk julkryddor (förslagsvis pepparkakskrydda, kanel, ingefära, stjärnanis efter smak och tycke)

Fruktsallad:
Tärna några äpplen, skiva ett par apelsiner och
skär en färsk ananas i bitar (eller annan
favoritfrukt). Frukten läggs i sockerlagen. Låt den "dra" ett tag innan serveringen.

Serveras i vackra glas eller skålar med en gräddklick (varför
inte blandad med grekisk yoghurt?) och hackade valnötter.

Ha en bra annan-dag!

PS. Kom ihåg att det är en lyx att få tänka så...
att det faktiskt kommer andra dagar...DS

Juldagsfrid

Tack mamma och pappa för en jättemysig julafton! Vi hann se Kalle Anka med ett glas glögg och godis, vi fick sätta oss till ett mycket vackert dukat bord, vi fick äta oss mer än mätta av allt gott man kan tänka sig från julbordet, vi fick oss en julsnaps; AAlborgs Aqvavit (mycket god), tomten (nr 2) med medhjälpare kom och delade ut julklapparna och alla blev glada över sina paket (om än en liten tjej inte riktigt förstod varför syrran fick TVÅ par skidor och hon bara ett) och till sist (efter den tveksamma tomtekramen) drack vi kaffe och åt efterrätt och barnen lekte med sina nya leksaker. 





Senare på kvällen blev det att bege sig till nästa julsällskap i Bergsviken till Olle och AnnBritt med famlij för lite julklappsutdelning, kvällsgröt och kvällsmacka och en massa trevligt prat (ICA vs COOP t ex). De stora barnen lekte med sina leksaker (läs; satt vid datorerna, chattade/SMS:ade, spelade dataspel) och vi vuxna (övermogna) fick oss en Long John. När dygnet nästan övergick i juldag så lastade vi in våra klappar i bilen som rattades hem av Milla.

Kan en jul bli mycket trevligare?

Jag älskar julen och för mig är den årets höjdpunkt, men jag kan heller inte låta bli att tänka på de familjer där julen blir ett nödvändigt ont, något som måste gås igenom, fast man helst vill slippa... De som får uppleva osämja, missbruk, misshandel.. de som inte har råd med julklappar eller knappt julmat till sina barn... de som har mist någon nära, som borde ha varit med... Tankar kring dessa barn och familjer finns alltid med mig under julen... antar att det finns många som nu vaknar upp och känner att julen blev precis det helvete de hade väntat sig och att de är glada för att det är över, tyvärr så är det fler juldagar kvar och bara några dagar kvar till nyårsafton...

Idag ska jag bara mysa i min nya pyjamas, läsa en ny deckare (tack mamma och pappa) och tända ljus. Kylen är full av mat. Jag har en underbar familj omkring mig som jag älskar. Vi är friska! Jag är världens lyckligaste!

Många tankar och kramar till er alla som har det svårt just nu!

God Jul!

God Jul alla mina läsare och vänner       
och alla som jag känner!


      













Julkramar i massor från Eva!                                 

Dan före dopparedagen

Min svärmor som dog för sex år sedan var jätteduktig på att baka och laga mat. Mestadels vardagsmat eftersom Arne, min svärfar, inte ville ha några nymodigheter utan allt skulle vara som det alltid varit. Margits kardor (en slags munk) t ex de skulle alltid bakas till jul. Ni skulle ha sett svärfars min när jag föreslog att vi skulle hjälpas åt med att göra kardor i år. Idag har vi bakat 100 st kardor som vi har delat med oss av.


Margits kardor
2 st ägg
2 glas socker
2 glas mjölk
50 g smält margarin
3 tsk bakpulver
mjöl

Ägg och socker vispas. Tillsätt mjölk och margarin. Blanda i bakpulver och mjöl till lagom hård deg.
Kavla ut degen tunt och ta ut rundlar med hål i mitten (ca 6 cm i diameter). Frieras till ljusbrun färg i sjudande kokosfett i stor gryta (ha lock i beredskap), Det går åt 4 små paket (1 kg) kokosfett till 1½ sats vilket ger ca 100 kardor.

Ät och njut!

Den här bilden togs i köket i vårt hus i Furulund julen 2005 då jag och svärfar gjorde kardor sist.

Vad man inte ser på bilden är locket till grytan som ligger bredvid spisen i fall oljan börjar brinna...

PS. I morgon är det julafton.DS

Kl. 13.15

Idag gifter sig min syster Linda Nilsson och hennes Christer Utterberg.

 
Jag önskar er all lycka i livet och jag hoppas att dagen idag blir ett riktigt fint minne för er!
Jag ser fram emot att få träffa er den 28:e.

Kramar till er båda!


Vinterdagjämning

När man tar bussen till jobbet kring halv åtta (ibland tio över sju) för att sedan undervisa i ett klassrum utan fönster (bara litet ljusinsläpp i taket) och till sist ta bussen hem någon gång mellan klockan fyra och fem, ja då hinner man inte se särskilt mycket av dagsljuset, än mindre av moder sol.

i går var det vintersolstånd; den tid på året (2008-12-21 kl. 13:05) då den lutande jordaxelns norra ände pekar rakt bort från solen, då dygnets ljusa del är som kortast på norra halvklotet (susning.nu). Det var en fantastiskt vacker dag med sol som jag lyckades föreviga med min kamera. Idag börjar ljuset så sakta återvända.


I går kväll hade familjen Norberg spelkväll. Vi åt tacos, glass, godis och nötter och drack både någon öl och något vinglas. Spelet för kvällen var det nyinköpta (nya) Monopol med städer som Piteå, Skellefteå och Umeå med på spelplanen. Vi hade jättetrevligt och spelandet utvecklades precis som det brukar; mamman förlorade (men gjorde ett tappert försök att lura till sig två femmiljonare), pappan i familjen gjorde precis ALLT för att sabotera för de andra (uppskattat? - NEJ!), dottern vars humör svängde rejält i takt med ökade inkomster och utgifter ville avsluta innan spelet var klart och sonen som inte koncentrerade sig på mycket annat än syrrans labilitet (fick utbrott i samma takt) höll aldrig på att ta sig runt ens ett varv och sedan blev han ett stående inslag i fängelset... Vi hade supertrevligt, det var som att uppleva den gamla goda tiden igen, inte mycket har förändrats... och Uffe vann förstås.


Sedan skulle familjen se film beställd från SF Anytime... Mamman i familjen, som älskar (och ofta klarar av) tekniska utmaningar, försökte få fram bilden på dataskärmen, genom HDMI-kabeln och ljudsladden in till TV-burken utan att lyckas (gick ju för h-vete igår!)... Felsök; Aha! Windows Media Player! Skitlätt! Ingen textremsa? (Shit, shit) Rensa cookies/temporära filer och tryck ctrl/shift/C... superlätt!  (Arrrgh...ψδñ¥¥Φš!) o.s.v i ca 40 minuter... då sonen upptäcker att mamman hade valt en egen väg när formuleringarna i felsök inte stämde med datorns (har hänt förr). Det skulle vara Ange programåtkomst och standardvärden i stället för Ange dina standardprogram, det var väl inte så svårt... Nu börjar mammans humör att följa börsens kurvor... rakt ner mot avgrunden.

 

Filmen (Santa Claus) visade sig vara hyfsat bra (när vi utmattade till slut äntligen kunde se den) men vi hade i alla fall en trevlig spelkväll! Nästa gång spelar vi väl Yatsy eller poker och beställer Lösvikt med Robert Gustavsson.

Tack familjen! Ni (vi) är bäst!

PS. Idag har vi handlat klart alla julklappar (ska bara slå in dem i kväll),
i morgon väntar städning och bak med svärfar... Bråda dagar men kul med jul. Hej hopp! DS

Tomas var namnet!

Idag den 21 december har Tomas namnsdag.

Tomas eller Thomas är ett förnamn och mansnamn. Det kommer ursprungligen från ett armeniskt ord som betyder tvilling. Den vanligaste stavningen just nu är med th. Tomas var även den tvivlande aposteln. Äldsta belägg i Sverige, en runinskrift från 1200-talet. Namnet var ett modenamn på 1950-talet och var 1960 ett av de tio vanligaste tilltalsnamnen. Den 31 december 2005 fanns det totalt 91 728 personer i Sverige med namnet Tomas/Thomas, varav 58 770 med det som tilltalsnamn. År 2003 fick 502 pojkar namnet, varav 44 fick det som tilltalsnamn. Det fanns dessutom 10 kvinnor som hette Tomas/Thomas, ingen av dessa hade namnet som tilltalsnamn.

Det finns en speciell herre i vår kommun som heter Tomas som har kommit på idén med att samla alla kända (och för den delen okända) Tomasar till en gemensam "Tomasfest"  för inbördes beundran. Galet? Javisst! Inbjudna kända Tomasar lär vara Tomas Brolin, Tomas Bodström, Tomas Wassberg och Tomas Di Leva. Undrar om vår förre granne Tomas Andersén är inbjuden (skulle säkert kunna bistå med både hamburgare och korv till vickningen) eller Tomas Qvick (nu pratar vi verkligen spännande tillställning)? Jag hoppas (för festens bästa) att han då inte har glömt bort min favorittomas Tomas Ledin. Har någon av de "utvalda" tackat ja? - Ingen aning. Det lär säkert stå skrivet i Piteå-Tidningen i morgon. Varför gör man en sådan sak? Välgörenhet? - Nja! Kul grej? - Förvisso (för vissa). Uppmärksamhet? - Skulle nog tro det!

Jag grubblade själv lite kring betydelsen av namnet Tomas och svensklärare som jag är så drog jag snabbt slutsatsen att namnet Tomas kunde vara ett sammanslaget låneord från det anglosaxiska språkets fras;  to much  vilket i sådana fall skulle betyda för mycket...

Hur som helst Tomas;
Grattis på namnsdagen och lycka till med tlllställningen!

PS. Varför inte en Evafest? Lindkvist och Sandström räknar jag som självklara? Men sen...?Attling/Dahlgren, Longoria, Roos, Röse, Hamilton, Cassidy och Rydberg?... Kanske svårt att komma ifrån den 24 dec? Kanske svårt att rymmas i min trea? Hmm... Jag tror att jag tar det nästa år i stället. DS

Palt - perfekt dagarna innan jul

Svärfar Arne  har varit hos oss i eftermiddag för att se skidor, travet och för att äta PALT! Det var längesedan jag såg Arne såg glad över något som när jag meddelade dagens rätt. Blänket i ögonen påminde om de små barnens när de väntar på tomten och julklapparna. Å´ varför inte... det kändes lite märkligt när Uffe gav på förslag att göra palt, men gamla traditioner ska ju ersättas av nya.

Det finns ju nu ett nytt halvfabrikat, ett norskt mjöl som bara ska blandas med vatten; Knuspeballer (eller något liknande som för tankarna till något helt annat...) som ska fyllas med fläsk och kokas precis som originalet. Kritiska paltentusiaster anser att det funkar (vid tidsbrist, då abstinensen sätter in) men föredrar helt klart den gråa originalklumpen gjord på vete- och råg- eller kornmjöl från vår hemkommun, serverad med Bregott eller smör och lingonsylt.

Travet var svårt den här omgången, 5 rätt blev det men det gav ingen utdelning. Man kan inte vara på topp varje gång. Måste medge att historien om Åke Svanstedt känns lite som "smolk i bägaren" (chips- och ostkrokssmulor i whiskeyn) men jag väljer solidariskt att inte döma någon innan all fakta lagts på bordet.



Detta är ett dagsfärskt foto av mig och min man. Vi har aldrig testat webkameran tidigare...
Lyckat? Nja, vi ser helt klart "spooky" ut, men det var ett kul försök till ett annorlunda julkort.

Ha det! Stressa lagom!

Nu är det gröt igen...

Mel; Nu är det jul igen (trad.)
Text; Okänd (hungrig)

Nu är det gröt igen, å´ nu är det gröt igen, å´ gröt det får vi fram till påska.
Nu är det gröt igen, å´ nu är det gröt igen, å´ gröt det får vi fram till påska.

Å´ det var inte sant, nej det var inte sant, för där emellan får vi soppa.
Å´ det var inte sant, nej det var inte sant, och detta måste vi nog stoppa.



"Dagens visa" presenterades med anledning av dagens skollunch som var risgrynsgröt
och kommunens besked om besparingar som ska leda till gröt varje vecka
och soppa var tionde dag till skollunch.
- Sluuurp! 

God Jul fröken!

Nu har fröken (och hennes elever) jullov!

Arton (18!) lata dagar med god mat, läsning, TV-tittande, promenader, sudoku, spelkvällar, glögg, akvarellmålning och bloggande. Åååh, vad härligt! Trots jullov så måste jag få berätta vilka helt otroligt gulliga elever jag har. Jag tror aldrig att jag har fått så mycket goa kramar, så många kärleksförklaringar i form av hemliga (ibland oläsliga) meddelanden, teckningar föreställande lastbilar, skotrar och rosa prinsessor, små deggubbar, kladdiga vindruvor, pärlarmband och brev med hjärtan och stjärnor på... Fröken är viktig för en liten etta, kanske den viktigaste personen efter mamma, pappa och syskon...


Jag älskar att vara fröken... och "jag jilar er lika myke som ni jilar mig"!
Men jag sticker inte under stol med att det är lite extra kul
när man jobbat hårt en hel termin och får ett efterlängtat jullov.
Livet leker (som de små skulle ha sagt)!

Vi hade i alla fall kul - igen!

Vi har varit och sett filmen "Vi hade i alla fall tur med vädret - igen" tillsammans med våra (husvagns-, bio- mopedäventyrs- mm) kompisar Eva och Per. Biosalongen var fylld, på de tre mittersta raderna, i övrigt var det luftigt. Medelåldern på biobesökarna låg på 50+ och uppskattningsvis hade sådär 80 % av besökarna egen husvagn eller husbil vilket inte minst hördes på kommentarerna som fälldes; Kommer du ihåg när vi försökte ställa in kanalerna på vår husvagns-TV? Det där är ju Arcus, campingen i Luleå? Det är ju en likadan husvagn som vår gamla...



Midsommar 2008 i Kukkolaforsen tillsammans med Eva och Per
och Kalle och Britt-Inger på besök.


Filmen har fått rätt så ljummen kritik av förstå-sig-påarna. Vårt betyg är en klar 3:a (av 5 möjliga) men vi cineaster har ju å´ andra sidan en förkärlek till allt som är svenskt. Filmen bör ses av alla som någonsin har eller har tänkt (eller kanske inte...) fara ut med husvagn längs de svenska vägarna. Man skrattar igenkännande i det dråpliga som sker likaväl som man skrattar åt det dråpliga som man ännu inte har varit med om (råtta på rymmen fastnandes i inredningen, ryska vägpirater, soppatorsk). Bitvis var filmen riktigt "vacker" t ex när Gösta, stående i en gisten eka med en rejäl blåtira, skulle strö askan från sin bästa, men nu döde vän, i en sjö mitt i ensliga Lappland.



Filmens budskap kan sägas vara; "Var rädd om varandra, när som helst kan hemorrojderna sprida sig och man drabbas av den fruktade Spanska kastanjett-sjukan"... Behöver jag säga att filmens huvudperson Gösta drabbades av denna åkomma och för att lindra smärtan blev han tvungen att sitta på en uppblåsbar sittring... Något som antagligen även hade drabbat åtminstone en av bions besökare. Följande hördes (av alla biobesökare) i trappan på väg ut från filmen:

-  Börje, har du suttit bra under filmen?
- Jodå, helt OK (rör sig liksom "segt" och stapplande).
- Men nog skulle du ha tagit med dig kudden från bilen...



Värna om biograferna, se film där den är som bäst, på bio!

Vita vinterland

Vi har nyligen konstaterat att det är bra länge sedan vi hade så mycket snö i december. Det har varit så vitt och fint överallt med utegranar och hysteriskt lysande amerikatomtar och renar. Nu är det dessvärre bara en slabbig, grådaskig mask- och hundkissörja kvar av det vita och fluffiga. Det har nämligen regnat i ett par dagar nu, ett kallt, läbbigt, ruggigt decemberregn. Fy för den lede! Snälla tomten, ge oss en vit jul!

Hur som helst så har dagen idag varit lång och innehållsrik med allt från bussresande med 15 jullängtande och utflyktssugna 7-åringars museibesök till julfest med "familjen Larsson-lek" (julbordsvarianten) och fika för 45 halvhysteriska skolbarn. Efter skoldagens slut var det så dags för den årliga utvärderingen som i år blev klar någon gång strax innan halv 6... Men HALLELUJA nu har fröken mentalt jullov! Två dagar kvar med bara en massa kalenderöppningar, julfimer, långdans och bingospel med godisvinster i form av chockrosa skumtomtar... YIPPIE!




Jag hoppas och tror att jag kommer att kunna ta mig tid till att måla lite under mitt lov.

Den här lilla akvarellen gjorde jag i fjol i ett försök att måla snabbt, utan alltför många detaljer med allt för mycket färg. Jag blev rätt nöjd faktiskt. Kul att inte alltid vara så himla petig.

Tänk om julen kunde få bli lika vit...




Nu ska jag äta choklad och se "Bonde söker fru", dubbel YIPPIE!

Jul för alla?

Jag är nog av de flesta känd som en "optimista" som försöker att se det positiva i det som sker. Ibland är det dock svårt även för den mest positiva...

Besparingar behöver inte bara vara av ondo, ibland så leder omorganisationer och omstruktureringar till positiva förändringar både för arbetstagare, arbetsgivare och gemene man, samtidigt som ekonomin förbättras (om än jag inte kommer på någon speciell händelse just för tillfället...).

I vår världstidning PT stod att läsa härom veckan att de mest utsatta, barnfamiljerna med socialbidrag, inte kunde räkna med något extra stöd nu till jul, något som våra grannkommuner däremot anser sig ha råd med. Vad finns det för positivt med det då kan man undra? Ja, det kan man ju filosofera kring... 

Kanske  en sådan artikel kan öppna ögonen hos den medelmåttige kommunalarbetaren, som helt plötsligt inser att han har det fruktansvärt bra som har råd att fira jul med sina nära och kära och att han inte alls är i behov av någon kommunal present till jul, ett paket vars innehåll inte alltid lever upp till förväntningarna. Nej, "Svensson" kan köpa sig sina egna småprylar eller önska dem av sina nära och kära i julklapp, de behöver inte arbetsgivaren stå för. Om alla dessa "Svensson-kommunalare" avstod från den lilla kommunjulklappen skulle det garanterat bli en slant över till de mest behövande; barnen i fattiga hem, missbrukarhem, i fosterhem och invandrare nu till jul. Dessutom skulle "Svensson" kunna känna sig riktigt ädel när han vet att hans julklappspeng minsann använts till välgörande ändamål.

Ska vi då ändå problematisera det hela en del så kommer vi ju då till det rent praktiska; vem ska dela ut pengarna/presentcheckerna/paketen till dessa behövande? Vadå dela ut? Kan det kosta? kanske någon då funderar. Jodå, vårt största pappersbruk lär har löst "problemet" genom att taxi ska köra runt till alla anställda den här julen med företagets paket. Denna lösning lär nog dock inte bli aktuell för kommunens räkning då det är pengar som ska sparas...

Jag har ett annat förslag; får jag bara ledigt en skoldag (utan vikarie förstås) så kan jag ta min egen bil (står för bensinen) och fara runt och vara tomte för en dag hos dessa familjer, jag lovar. Mina elever kan hjälpa till att paketera julklapparna (och samtidigt få insikter kring värdegrund, mänskliga rättigheter, empati, demokrati, solidaritet...). Det enda jag skulle behöva är att få låna en tomtedräkt (strl. L-XL) och en tomtemask då min egen försvunnit i flytten.

Vad säger ni ute på fältet inför nästa års julplanering? Visst kan vi väl avstå från julklappen till förmån för de som annars kanske varken har råd med julmat eller julklappar till sina barn? Visst skulle det kännas bra att ta ett sådant beslut?

Frid på jorden och julklappar till alla!
//Tomtemor

Kallt om öronen

Glöm inte mössa i vinter!

                         

Har man ingen mössa så blir man förkyld.
Är man förkyld så blir man troligen hes.
Är man hes måste man viska.
Den som viskar han ljuger.
Ljuger man åker man i fängelse.
Åker man i fängelse börjar man troligen att knarka.
Knarkar man så dör man.
Så glöm för helsike inte mössan!


Håll huvudet kallt (not)!

Årets julklapp... igen

- Mamma, årets julklapp är inte alls en BH för män.
- Nähä, vad är det då?
- Det lär visst bli en GPS-trosa för kvinnor.
- ?? OK...


Nu måste man ta sig en funderare... Vem skulle kunna ha nytta av en GPS-trosa? Kvinnan själv? Knappast... Tänk er själva att hamna på centralstation i Stockholm och inte hitta till bästa kompisen på Västerlånggatan 42... lite bökigt och genant att behöva fiska upp GPS:n ur trosan, eller ännu värre försöka skriva in adressen med GPS:n på plats... 

Näe, GPS-trosan är nog tänkt för kontrollerande, svartsjuka pojkvänner och äkta män som vill sitta hemma i TV-soffan, dricka öl och äta Sour Cream chips till matchen Manchester United-Arsenal och samtidigt kunna se varje steg som frugan tar efter det att hon lämnat spisen...

Jag bara undrar... Hur stor är GPS:n? Är den lika stor som den vi har med oss på husvagnssemestrarna så kan det bli problem... Trosan lär då inte kunna tillverkas i stringmodell... Och undrar hur man tvättar en sådan sak, kanske inte tål tvätt (blääh vad äckligt). Jag lär då inte önska mig en i julklapp och jag hoppas inte att maken gör det heller.

Slut för idag (tror jag)!



PS. Grattis pappa på SIXTEN-dagen (varför är den flyttad från 6 augusti?.. Per, Karin, Tage, Arne, Ulrik, Sixten... du vet). DS

3:e advent

"När tredje ljuset brinner, då firar vi advent.
Då får man läsa böcker, för det har jag bestämt
."




I min "läshög" ligger just nu...

När det gamla möter det nya - Stig Roland Rask
Sommarbarn - Katerina Janouch
Må Bra - Allers förlag
Sjöjungfrun - Camilla Läckberg
500 sudoku för hela familjen
Världens bästa fröken - John Steinberg

... och i precis den här ordningen ska jag ta mig an och njuta av högen tillsammans med kaffe, ett hett fotbad (såg ni att det fanns elektriska fotfilar på OK?) och mina nya, coola läsglasögon från Kappahl.

Tänd ett ljus och låt det brinna!

Vy från vår balkong



Pssst!  V75 2x5 rätt = 268 kr!

Beök på Källbogården

Min kompis Anki jobbar på Källbogården, ett äldreboende med mycket gott rykte, här i Piteå. Jag passade på besöka henne då Piteås luciatåg "lussade" för de boende nu på morgonen. Det är första gången jag har varit inne på ett boende och jag är mycket imponerad. Källbo kändes stort, modernt, luftigt och ljust med hemtrevlig atmosfär och mysig personal. Kanske man skulle söka in redan nu? Jag blev "kompis" med ett par trevliga herrar som inte tyckte att det gjorde något att jag tog plats bredvid dem, utsikten blev bättre, tyckte en av de skojfriska herrarna, som dagen innan hade fått beskåda Källbos egna luciatåg bestående av personal och boende (lucian lär ha varit "bara" 90 år). Jag hittade denna "idolbild" i trappuppgången på Källbo. Livslust!


"Luciorna" (den yngre generationens), som fick mycket beröm för sin sång, var lite tagna sedan de bland annat besökt lasarettets palliativa vårdavdelning (vård vid livets slut). Vilken fin insats de gör, samtidigt som de får vara med om mycket! "Lionsgeneralerna" tackade mig för lånet av min dotter till detta viktiga uppdrag. Jag skulle vilja tacka Lions för att min dotter fick chansen att få delta i detta som blir ett fint minne för livet.


Du har varit superduktig min lilla "lussebulla"!

POK/Mum

Komminister

I personalrummet...

- En rektor och en komminister höll tal i kyrkan under den högtidliga luciakröningen.
- Vaa, en kommunister! Vad är det?
- Tror att det är en slags pastor...
- Nä, det är någon som är högre än kyrkoherden...



Hur är det med vokalbulärkunskaperna och prononcieringen?

En komminister, är det ...

... en kamrat till Lars Ohly och hans anhängare? (Läs; Kommunister)
... någon som väntar på kvinnligt besök? (Läs; Kom-in-Ister
... en kommunpamp med putmage? (Läs; Kommun-ister)
... chefen på jordbruksdepartementet? (Läs; Ko-minister)


Wikipedia
Komminister ("medtjänare", förkortas vanligen Km) är en person som innehar ordinarie prästtjänst i en församling inom Svenska kyrkan. Komministern är kyrkoherdens medhjälpare. Kallades tidigare kaplan eller kapellan, vilket fortfarande är titeln för kyrkoherdens medhjälpare i Norge och Finland.

Rätt ska vara rätt!


Jag förstod det... Kevin vann!

GRATTIS KEVIN (Kis á la Malta)!

Sveriges nya idol!


"Livin on a prayer"




Han ÄR bra!!!
(Fast det är Alice också...)

Kevin vs Alice

Vem ska vinna?;

En sockersöt, adrenalinfylld och duracellstyrd smileysbarbiepojke från Malta/Arvidsjaur eller en asiatisk kaffelikörfylld chokladpralintjej fylld med oväntad hetta, styrka och arom från Gävle

De båda är helt otroligt begåvade och rockar ju lika fett om man säger så... Jag ansåg tidigt att det var just dessa två som skulle göra sig bäst i finalen i Globen. Min favorit? Kevin till att börja med, men nu lutar det helt klart åt Alice. Jag gillar rock. Jag gillar Pink, Tatu och Alanis Morisette och Alice är lite av alla dessa, men mest Pinkie enligt mig. Å  jag säger bara; Heavens on fire! Den var bara helt sjukt bra! Jag hoppas att Alice vinner (men tror att Kevin gör det)... Fortsättning följer...




Må bästa man vinna...
hoppas det är en kvinna!

Kyrkans ljus - Piteås lucia

Det känns alltid så mäktigt och stort att vara i kyrkan, man känner historiens vingslag, det stilla lugnet, andligheten och kyrkans budskap... ja, man känner sig rent lite religiös när man besöker kyrkan, särskilt i juletid. Jag har alltid tyckt att Hortlax kyrka är så väldigt fin, men jag måste säga att Piteå stadskyrka är minst lika fin, dessutom ligger den så fint till mitt i centrala stan på den lilla höjden jämsides med det anrika Stadshotellet.

Kvällens luciakröning blev en jättefin tillställning. Det blev som väntat (nästan) fullsatt. De nio luciakandidaterna var otroligt vackra och såg väldigt säkra ut när de kom in och sjöng i kyrkan. Fjolårets lucia Josefin Frick drog lott och 2008 års lucia blev nr 6 Frida Lindgren. Milla är helt klart nöjd med att "bara" vara tärna (hon är ju trots allt världens finaste tärna, tycker jag i alla fall). Alla tärnor fick ett väldigt vackert halsband tillverkat av Thomas Sabo. Lucian vann också hon ett halssmycke samt en treveckors resa till Italien i sommar.

I morgon fredag och på lördag väntar ett späckat schema från morgon till kväll för lucian och hennes följe. Äldreboenden, hotell, butiker, shoppingcenter, privata fester, lasarettet med flera ställen ska alla besökas för att så många som möjligt ska få ta del av luciatågets sång och "fägring".

Camilla är sprudlande glad och längtar till helgens uppdrag. Det är härligt att se!... Det verkar inte finnas någonting som oroar henne nu för tiden...

Det kommer att gå jättebra min "ljusspridare"!
Det kommer att bli ett fint minne för livet!

Pok /Mum

Rätt till revansch, eller?

En bonde i vår by,
en bonde i vår by
hej hopp fadderallanlej en bonde i vår by


En bonde vill bli fru,
en bonde vill bli fru,
hej hopp fadderallanlej, en bonde vill bli fru



Veckans höjdpunkt på TV:n är programmet Bonde söker fru.
Jag gillar upplägget med ett hopkok av alla sorters människor från olika bakgrund,
grupptrycket, "speeddating" under en veckas tid, psykologin, spänningen...
Årets program är bättre än någonsin eftersom det även är
homosexuella bönder som deltar (heja TV4).

Nu ska jag stryka Millas luciaklänning... i morgon är det dags för kröningen...
Ååå vad spännande och kul det ska bli.

Tänk att min flicka ska vara med och sprida ljus hos gamla och sjuka under luciahelgen!

Några R-ord dyker upp i mitt huvud;
rättvisa, rebell, revansch...
(men jag kommer inte att förklara varför).

Sprid ljus och glädje!

Hopkok

Jag har aldrig varit kräsen tidigare när det har gällt mat och jag har alltid haft en glupande aptit. När andra mår dåligt äter de i regel mindre än vanligt, jag har alltid gjort precis tvärtom; öst på mer. Inte ens en magsjuka har kunnat stoppa mig. Den gnagande och sura känslan just innan magsjukans entré har bara triggat min hunger och jag har stoppat i mig något helt i onödan då det tuggade, minuten senare, spolas iväg till reningsverket. Nej, aptiten har det aldrig varit något fel på.

Om det nu har med åldern att göra eller om det beror på alla massmediala budskap om hur undermåligt mycket av det vi äter är, så har jag nu fått ett problem på (i) halsen; jag analyserar all processad mat. Jag vet, det låter sjukt och jag gillar det inte, men vet inte hur jag ska kunna sluta. Köttbullar, korv, fiskfriletter, leverpastej, hamburgare... med andra ord allt som har passerat en köttkvarn. Det började för några veckor sedan då en kollega berättade om ett TV-program som visade vad fiskpinnar innehåller; nedmalda gälar, fiskhuvuden, skrov och LITE, LITE fiskkött. För att dölja eländet paneras det lilla, malda kadavret med ett tjockt lager ströbröd. Historier om vad korv innehåller har vi väl alla hört talas om sedan förut? 

Mina analyser av den malda maten går till så att jag dissikerar matbiten, söker efter färgskiftningar (som kan vara senor, fjäll, fenor..), fintuggar en liten bit för att upptäcka eventuella klumpar och sega ingredienser (brosk, muskler, späck...), till sist trycker jag det tuggade med tungan mot gommen för att eventuellt skönja någon slags smaksensation (eller smakar det bara panering eller bränt margarin?). Om den malda födan har klarat testerna någorlunda så långt så kan jag tänka mig att fortsätta tugga den men tillsammans med någon smakförhöjare (smak- och konsistensdöljare) i stor mängd (ketchup, kryddor, sylt, chilisås, gurkmajonäs...). Jag försöker i den här situationen tänka;    julpyssel, städning, telefonsamtal och inköp av kläder, INTE foodprocessor, brosk, köttkvarn, senknutor, mixer...

Tyvärr så verkar det som om många elever också har hamnat i samma misstänksamma dilemma som jag... Elever undrade om dagens "guldlax-friletter"  verkligen innehöll lax, eller ens laxskrov? Andra undrade vad paneringen bestod av då den såg ut som korta, gulfärgade maskar eller torkat fiskfjäll. En elev i min klass gick igenom en traumatisk upplevelse då han fick se utploppade, stirrande fiskögon i den den från julbuffén kvarvarande inlagda sillens spad (svartpepparkorn)...

Ja, till jul lär det väl bli en hel del  kalvsylta, medvurst, köttbullar och prinskorv...  Hur ska jag klara detta? Antar att jag får köpa kilovis med äppelmos, senap, mimosa-, rödbetssallad för att dölja eländet. Men då var det ju det där med konserveringsmedel, färgämnen, DDT, bekämpningsmedel, transfetter, hormoslyr och vette gudarna... Det kanske vore på sin plats med en fasta snart...  eller varför inte en hjärntvätt?


Måste gå och steka kycklingkebabkött nu!
God middag!

En ängel kring vårt hus

Hört i skolan idag...

- Kajsa Kavat och hennes mormor ber den här aftonbönen tillsammans varje kväll:

Det går en ängel kring vårt hus,
hon bär två förgyllda ljus,
hon har en bibel i sin hand,
nu somnar vi i Jesu famn.
Amen.


- Är det någon av er som läser aftonbön hemma innan ni ska gå och lägga er?
- Inte jag, men pappa läser Aftonbladet varje kväll.

Jag önskar...

Jag fick den här fina dikten av en god vän när jag låg i Umeå för behandling av min leukemi. Den är vacker och tänkvärd men jag vet inte vem som har skrivit den. Jag vill nu skicka den vidare till mina älskade barn som står på tröskeln inför vuxenlivet med allt vad det innebär... Älskar er ni finaste!



Jag önskar Dig inte guld, mitt barn
ej heller pengar och makt.
Jag önskar Dig modet att vara Dig själv
och stå för det Du sagt.
Jag önskar Dig inte en stenfri väg
men kraften att vägen gå.
Jag önskar Dig kärlek i rikligt mått
och vänner att lita på.



1000 kramar från mig till er
//Mum


Decembermorgon

- God morgon världen!

Tänk att få vakna en klar och kall decembermorgon och få titta ut över stadens hus... Snö på taken, rimfrost i träden, i fönstren lyser julstjärnor och adventsljusstakar. Ser ut som ett vykort. Vilken lycka! Kommer att tänka på Peter Jöbacks "Decembernatt", en fantastisk låt som Camilla och Dennis framförde så fantastiskt fint i fjol vid den här tiden i Acusticum när de deltog i Vocal Devotion. (Varför har ingen lagt ut den på YouTube?)


Tänd dagens två ljus, tag en kopp kaffe och en pepparkaka med ädelost, lyssna på Peter Jöback och njut av det fantastiska bildspelet (om du inte har en lika makalös utsikt från köksfönstret som jag...). Känn lyckan av att bara finnas, det gör jag.

Camilla, du är unik och jag är så stolt över dig!
Visst vet du det?



Lev livet här och nu!

Julbord, javisst

Jag, Ulf, Jocke och Milla har varit till Byske Gästgiveri och ätit julbord i kväll tillsammans med farfar Arne, mamma och pappa, Pierre, Ebba och Elsa (Kicki jobbade tyvärr). Det har blivit en årlig tradition att äta julbord för de (eventuella) tips- (trav-)pengar vi spelat in under året och det här blev den femte gången i ordningen. Vi försöker att äta på olika ställen varje år men i år blev det en "favorit i repris", Byske. Vi är alla helt överens om att de har den finaste maten och den vackraste miljön av de olika ställen vi besökt, och dessutom till det vettiga priset av 295:-/person.


Juryn bestående av representanter för familjerna Norberg/Isaksson har beslutat att, med hänseende till matens kvantitet och kvalitet, lokalens läge och skick relaterat till kostnad, dela ut följande poäng till de fyra tävlande julborden;

3 poäng - Humlan i Öjebyn (- kall, liten jultallrik med få rätter, + vacker miljö, billigt pris)
5 poäng - Sikfors camping ( - trång, omysig lokal med "receptionskänsla", "Janssons" tog slut, + bra mat, bra pris)
6 poäng - Jävre "Kalles krog" ( - "Långtradarhakskänsla", + god mat, vackert läge, bra pris)
8 poäng - Byske Gästgiveri ( - Något färre rätter än för fem år sedan, + mycket god mat, mycket vacker miljö, prisvärt)

Nästa år ska vi prova Prostgården i Öjebyn som lär vara något över det vanliga. Kanske vår första "10-poängare"? GI-vänligt då? Nää! Tro inte det! Spelar det någon roll? Nä, skulle inte tro det... Det får finnas gränser.

Tack alla för en supertrevlig kväll! Tack Pirre och Kicki för glöggprat, julskiva och "universalmedel". Bra tippat Pirre, du prickade till slut in alla rätt!

Psst! Jag och travarkompisen travade in 24 5:or på V75, det gav 672 kr... Helt OK, eller hur!
Nu ska jag och min stora mage gå och lägga oss, blir ingen nattmacka i kväll...
Kram

Härliga hemligheter

- Flöken, man måste inte säga alla hemligheter nu när det äl jul och allt...

- Nej, det har du helt rätt i, vissa hemligheter måste man få ha, särskilt kring jul.

- Flöken, jag vill viska en hemlighet till dig.

- Det är klart att du får det...

- Jag älstar dej!
Men säj det inte till nån...

Jag har världens härligaste elever och världens underbaraste jobb!


Jag längtar till Gran Canaria!


Å herre guud vilket skitväder det har varit idag! Regn, slask, snöglopp, halka, smuts... Blää! Antingen ska det vara vinter med snö och så där 10 minusgrader eller så ska det vara sommar som på Gran Canaria. Jag vet... det är inte särskilt exotiskt med Gran Canaria men jag gillar den ön. Den har allt som jag är i behov av under vår mörka årstid. Jag längtar dit. NU!








Jag och min familj har varit till kanarieöarna 7-8 gånger vid det här laget. Sista resan var vi tillsammans med min mamma, pappa, bror och hans sambo och deras två döttrar, sammanlagt 10 st Isakssons/Norbergs mellan 5 och 67 år. Vi hade jätte, jätte kul. Vi solade, badade, åt och drack en massa gott, bjöd på hemgjorda middagar hemma hos varandra, vi spelade kort, promenerade, fotade, shoppade, dök, deltog (och vann) i musiktävlingar mm. Det känns fantastiskt, underbart att ha fått göra den resan tillsammans. Vem vet om och när vi eventuellt kan göra en sådan resa tillsammans igen?


Ett av de minnen jag plockar fram när snögloppet piskar mig i ansiktet på väg till bussen kl. 07.00 på morgonen är när jag promenerar längs strandpromenaden från Bahia Feliz mot San Augustin, turkosblått vatten, vita stränder, branta stenklippor, vita kaklade hus med blå dörrar, fiskebåtar, doften av tång... jag och världen. Med mig på dessa dagliga promenader hade jag alltid min Mp3-spelare. När jag lyssnar på den resans favoritlåt är jag tillbaka... Viva Espana!


Buenos noches amigos!

Forskning på hög nivå

Såg på TV24 att giraffen har ett enormt högt blodtryck, det högst uppmätta i nutid faktiskt. Forskare vill nu lära sig varför giraffen har så högt blodtryck och hur giraffen kan må så bra (hur de nu vet det?) trots detta.

Men herreguud! Jag är ingen forskare, enbart en nutida filosof med medicinintresse, men jag säger bara; tänk på höghus! Hur i fridens dagar tror ni att vi på femte våningen skulle kunna få något vatten överhuvudtaget om det inte var ett ordentligt tryck i ledningarna? Det skulle bara  bröla och rossla torrt på sin höjd...


Tänk nu giraffhals... lång som bara den, med lika långa ledningar (blodbanor). Hur kan någon bara tro att blodet skulle komma upp till giraffhjärnan om inte hjärtat pumpade utav fanken (såvida ingen tror att giraffens fysik är helt olika övriga jordvarelsers)? Kan dagens giraffblodtrycksforskare missat det elementära som Wilhelm Tell upptäckte för bra länge sedan; jordens dragningskraft? Eller ser de inte sambandet?

Min slutsats blir att giraffer har högt blodtryck för att hjärnan behöver blod och för att giraffen ska slippa gå med hängande huvud (med nackbesvär som följd) hela tiden. Giraffen mår med andra ord bra tack vare sitt höga blodtryck, inte trots det. Däremot undrar jag hur giraffen mår när den får halsfluss eller vinterkräksjukan, men det debatteras i ett annat forum, jag lovar.

Själv har jag aldrig haft problem med mitt blodtryck, men det kan nog tänkas vara lite högt då jag är både lång, har lång hals och vägrar gå med nedböjt huvud.

Så det så...

Våga nya traditioner

Första advent! Helt underbart med alla röda adventsljusstakar med långa, vita antikljus, gammaldags pappersjulstjärnor i vitt och rött, pepparkakor med mögelost och glögg. Den här tiden, väntan, är det bästa med julen. Allt tissel och tassel, alla paket som ska köpas och slås in, all mat och dryck som ska förberedas, alla tomtar som ska ställas fram... blir man någonsin för gammal för att älska julen? 

En gran måste också ses ut. Det är viktigt att den är i rätt längd, att den är tät och att den är jämn. Sedan gör det ju inget om den står så till att den är lätt att hugga ner och att det känns OK att ta den (att den inte står på grannens tomt). I vår familj har vi dock, p g a allergi,  valt att använda oss av en gran vars barr luktar allt annat än barr, vars stam är plastigt brunblank med Made in Taiwan tryckt i det som skulle ha kunnat vara barken och där alla smågnetter skulle ha dött av svält redan första halvtimmen. En sådan gran har vi varit stolta ägare av i sådär 20 år... men inte nu längre. Nu ligger vår Taiwangran på Bredviksberget tillsammans med andra saker som passerat bäst-före-datum och som ingen längre vill kännas vid. Ut med det gamla och in med det nya...

Vi har köpt oss en ny gran vars barr luktar allt annat än barr, vars stam är plastigt brunblank med Made in Taiwan tryckt i det som skulle ha kunnat vara barken och där alla smågnetter skulle ha dött av svält redan första halvtimmen. En sådan gran har vi nu köpt oss... Den stora skillnaden är dock att den förra var ca 2 meter hög och den här är bara 152 cm över parketten; liten lägenhet, liten gran, så fick det bli. Vi hämtade hem vår nya ägodel i lördags och butikssäljaren ville att vi skulle montera upp granen med dess belysning redan nu för att se så att allt fungerade (och för att en ny skulle hinna ordnas om den INTE fungerade, antar jag).

Sagt och gjort, Ulf monterade och jag hejade på. Det visade sig att allt fungerade men... OJ, vad liten den var! Är verkligen 152 cm inte högre än så? Gullig, jovisst, men som sagt LITEN. Så liten att den fick stå kvar i sitt hörn i vårt vardagsrum. Vore ju synd att packa ner den lilla taiwanesen i den lilla bruna taiwanlådan för att sedan ta fram den igen om ett par veckor. - "Är ni inte riktigt kloka" skulle nog en och annan säkert säga, "har ni tagit fram granen redan?."  


Nu är det faktiskt så att vi bor högre än de andra i vårt kvarter (på 5:e våningen) så ingen kan titta in i vårt vardagsrumsfönster, dessutom är ju utlänningen så himla liten, så den syns i alla fall knappt ut genom fönstret, haha. Våra kompisar som kommer och hälsar på lär knappast bli förvånade, för de har nu lärt sig att vi gör lite som vi vill, när andan faller på.

Nu har vår nyinflyttade invandrare mött mig när jag har kommit hem från jobbet två dagar i rad och jag måste säga att jag tror att vi kommer att trivas riktigt bra ihop. Vem vet, han, vår lilla taiwanes (det är en han, han har kulor i grenen) kanske ALLTID kommer att bli framplockad och klädd till första advent hädanefter.

Gamla traditioner byts mot nya... å´ det är väl kul? (Å´ bra för kommersen...)

Tänker på dig syster!

Jag tänker på dig, min syster i Stockholm!
Vi har så mycket att prata om de gånger vi träffas och dessutom är vi oftast fler som vill prata samtidigt. De större, kanske viktigare frågorna hinns inte alltid med...

Jag vill bara säga att jag tycker att du...

...är en fantastiskt duktig tjej som har kommit så otroligt långt på karriärstegen, men som också hinner med ett privatliv med alla möjliga (och omöjliga) fritidsaktiviteter, resor och vänner...

...är en jättegullig och jordnära tjej (fast du mycket väl skulle ha kunnat vara en dryg 08:a)...

...är otrolig som alltid kommer ihåg allas födelsedagar och ringer (länge) för att höra hur vi mår fast vi själva är dåliga på att ringa...

...har gjort det bra som har blivit en sådan fin "plastmamma" fast du inte har någon erfarenhet av egna barn...

Jag önskar verkligen att allt ordnar sig till det bästa nu för dig och att du har repat dig efter det som hände. Du vet garanterat min inställning vid det här laget; Det finns en mening med det som sker (men det är inte alltid man ser det direkt). I ditt fall tror jag det mer än någonsin...

                         

Jag hoppas att den 23:e blir en jättefin och minnesrik dag för er!
Ser fram emot att få träffa er efter jul!

Många, långa kramar
från storasyrran!

Hej och hå!

Optimisten har lika ofta fel som pessimisten,
men han har mycket roligare!


RSS 2.0