Blogg=b-logg eller?

Blogg, varför heter det så? Är det en förkortning av något? Är det en sammanslagning av några ord? Är det ursprungligen en eller ett par låneord från engelskan eller tyskan? Har ordet något med grogg att göra? Jaa, säg det.

Blogg skulle kunna betyda något i stil med blandat och gammalt groll. Sjöfarare har i alla tider skrivit logg ute till havs, en slags färdskrivare och dokumentation över sjömil, väderlek och händelser ombord. Ja, det skulle kunna liknas vid dagens blogg, en färdskrivare över vardagens små händelser. Logiskt! Men var i fridens dagar kommer i så fall B:et från? För man tänkte sig väl inte att dagens logg är en B-variant av sjömännens nedtecknade observationer? E-logg vore mer logiskt, elektronisk blogg. Eller varför inte Plogg, en publik logg på webben.

Wikipedia;
Blogg, en förkortning eller förenkling av webblogg; av engelskans blog, kortform av weblog web + log, är en webbplats som innehåller periodiskt publicerade inlägg på en webbsida där inläggen är ordnade, så att de senaste inläggen alltid är högst upp. Bloggar har de senaste åren blivit mycket populärt och vuxit lavinartat. Indexeringstjänsten Technorati har sedan 2003 följt utvecklingen och uppskattar att det, i mars 2007, skapas omkring 120 000 bloggar dagligen.


Där ser man... så långt från sanningen var jag inte; en webblog som med tiden förkortades till blogg (tycker i alla fall att e-logg eller plogg hade varit ett häftigare namn).

Nä, nu har jag nog bloggat ploggat färdigt för idag! Å´ du mamma... visst är det så att du har både en och annan knorrorganism med i spelet när det gäller mig, det lär visst både synas och höras (och det är jag stolt över).

Plogg, plogg

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0