Havtorn ("Sticklebära")

Havtorn är ett litet, orange, C-vitaminfyllt bär som växer på en riktigt törntaggig buske. Detta bär äts främst av våra östra grannar, finländarna. Nu har det visat sig att detta bär är rena hälsokostpreparatet varför det har börjat säljas diverse produkter innehållande just detta bär; havtorn.

Min mamma förärade mig en påse för ett par veckor (tack snälla) och hon menade att det skulle räcka med ett par-tre bär varje morgon för att få i sig dagsdosen av C-vitamin med råge. De smakar friskt och är lite snarlika rönnbär både till smak och utseende. Då jag i helgen kände att en förkylning var på väg (den första på över ett år) ökade jag dosen till åtminstone 7-8 bär varje morgon. Resultatet blev att min förkylning kom men den blev mycket lindrig med lite rinnsnuva och tjockhet i halsen, inte med 40-gradig feber, frossa och värk som många av mina elever och kollegor haft.
Filnamn: j0411586.wmf Nyckelord: bär, blad, blommor ... Filstorlek: 51 kB

Wikipedia
Havtorn
(Hippophaë rhamnoides) är en art i familjen havtornsväxter. Arten har det klart största utbredningsområdet i släktet. Det sträcker sig från Atlantens europeiska kuster över Eurasien till nordvästra Kina. I västra Europa är den i stort sett begränsad till havskusterna, där salt som stänker in från havet gör jorden salt, vilket i sin tur gör att andra växter inte kan klara sig lika bra och därför inte kan konkurrera ut havtornen. Men i Centralasien finns den också i halvöknar, där andra växter har svårt att klara bristen på vatten. I centrala Europa och AFilnamn: j0411594.wmf Nyckelord: bär, besksötor, bitterljuv ... Filstorlek: 33 kBsien förekommer den också i subalpina miljöer, ovanför trädgränsen.

Havtorn är normalt en låg buske som växer i ett tätt bestånd över en stor yta men kan när den får extra goda förutsättningar bli ett litet träd. Varje buske blir normalt 30-50 år gammal. Den behöver ovanligt mycket ljus och kan inte konkurrera med andra buskar och träd där den blir skuggad...//  


//..Honplantorna producerar orangefärgade bär med en diameter av sex-nio millimeter, som är mjuka och saftiga och rika på C-vitamin (120 milligram C-vitamin per 100 gram bär, odlingsvärda sorter innehåller 300-1 300 milligram C-vitamin per 100 gram bär). En del sorter innehåller också mycket A-vitamin och E-vitamin. Av bären kan man bland annat göra saft. Havtorn är förmodligen det av alla jordens bär som innehåller flest vitaminer i stor mängd.Filnamn: j0236210.gif Nyckelord: ansikten, gester, människor ... Filstorlek: 2 kB
  
Jag kommer att fortsätta äta några havtornsbär varje morgon (så länge jag har några i alla fall). Vill ni undvika dessa reFilnamn: j0411759.jpg Nyckelord: fingernaglar, fingrar, fotografier ... Filstorlek: 119 kBjäla förkylningar som härjar ska ni dessutom dricka mycket (inte alkohol) och tvätta händerna ofta... (tänk på hälsan, hälsa inte genom att ta i hand...)



Så det så!
- Aaatjoo!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0